הרב טאו על דת ומדינה

הרב טאו, נשיא ישיבת 'הר המור' ומנהיגם של חלק מהחרד"לים הציונים דתיים, פרסם מאמר על דת ומדינה בחוברת שחולקה בבתי הכנסת בשבת האחרונה. לבד מהבעת התנגדות חד משמעית למפלגת 'הבית היהודי' על כך שהיא מכילה חילונים (כלומר, חילונית) ולא נלחמת מספיק על אופיה הדתי של המדינה, הוא גם כותב באופן כללי על היחס הראוי לדעתו בין דת ומדינה. בקצרה, הכנסת אמורה לקבל הוראות מהרבנות הראשית, שהיא הסמכות העליונה לענייני דת.

2014-12-01_080911

שלוש הערות:
1. הרב מבדיל כאן בין ענייני דת לעניינים אחרים, אבל אנחנו יודעים שמסורת ההלכתית רואה בכל דבר ועניין (כלכלה, חקלאות, לבוש, מלחמה) תחום שראוי לבחון אותו אל מול חובותינו כלפי האל. אולי כוונתו היא פשוט למנות את הרבנים הראשיים למנהיגים רוחניים עליונים, אייתוללות-סטייל?
2. מצד שני, אם הכנסת אמורה לקבל הוראות בכל תחום מהמומחים לתחום, האם זה אומר שבענייני חקיקה או ממשל בכלל היא אמורה לקבל הוראות מפרופסורים למדעי המדינה?
3. לרב דרוש מגיה, ואולי עורך.

6 תגובות

  1. כמי שמכיר מעט את משנתו של הרב, אני יכול לענות לך שלגבי סעיף 1 תשובתו היא לאו מוחלט.
    הוא כבר התייחס לכך במקומות אחרים.
    לגבי סעיף 2, ככל שהדבר נוגע לעובדות ולא לערכים, ודאי שעל הכנסת להיוועץ במומחים בתחום.

    אהבתי

    1. לא מדע המדינה ובטח שלא הדת הם מדע מדוייק נטול ערכים. כך שלגבי 2 אתה נותן תשובה שלילית חד משמעית.

      אהבתי

        1. כוונתי כמובן לתשובה שלילית לגבי הרכיב הערכי שבמדעי המדינה כשהוא מתנגד לערכי התורה.

          אהבתי

          1. אתה עדיין לא לגמרי ברור. אבל רק לצורך הבהרה על מה אנחנו מדברים
            א. מדינת ישראל הוקמה לפי עקרונות שמקורם בהגות המודרנית של מדעי המדינה. ויתכן בהחלט שמקימיה התייעצו עם פרופסורים למדע המדינה- גם זה לא מההכרח- אך בסופו של דבר הפוליטקאים הם שהחליטו באיזה מבנה תוקם המדינה, ולא היו כפופים לשום הוראה של סמכות אקדמאית.
            ב. בתוך ההתנהלות בתוך המבנה הזה אין סיבה שהם ייועצו עם מומחים למדעי המדינה אלא אם כאלו לתחום שהם מתעסקים בו ספציפית. רק אם הם מתעסקים בנושא של שינוי שיטת המשטר על כל הנגזר מכך יהיה תועלת להתייעץ במדע המדינה.

            אהבתי

            1. מעולם לא קראתי דברים ספציפיים שהוא כתב בייחס למדעי המדינה, אז ייתכן שאני טועה, אבל אם אני מבין את עקרונות שיטתו – ערכים נכון לקבל מהתורה, הכרת העובדות – ממולאים בתחומם. לפי זה עובדות שנצרך לדעת כשבאים לשנות עקרונות בשיטת הממשל – להיוועץ במומחים בזהירות תוך הקפדה על הפרדה בין עובדות לערכים.

              אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s