יחסיהן המתעדכנים של האורתודוקסיה היהודית והכנסייה הקתולית

Captureברי המזל מכל הם אלה שהוציאו את ספרם לפני הקורונה. ללא מזל גדול אבל גם ללא חוסר מזל גדול הם אלה שעוד יוציאו את ספריהם, ויכולים לדחות את ההוצאה עד שירווח. וחסרי המזל הגדולים הם כמובן אלה שהוציאו ממש כעת את ספריהם, כשהעולם עוסק במגפה ואילו להם יש רעיונות יפים ואבחנות מקוריות.
 
ספרה של כרמה בן יוחנן, 'נזיד עדשים' (הוצאת אוניברסיטת ת"א), יצא עכשיו, והוא מלא רעיונות יפים ואבחנות מקוריות. בן יוחנן כותבת על תפיסותיהן המתעדכנות של הנצרות הקתולית והיהדות האורתודוקסית אחת על השניה, ושוזרת – באופן שאני לא זוכר כמוהו בספר יחיד – את שני הצדדים יחד: הקתולים על האורתודוקסים ואורתודוקסים על הקתולים. היא עוסקת לא בדיאלוג בין הדתות, אלא בדימויים של כל מסורת את רעותה מתוך כתבי המסורות עצמן.
 
הספר קודם כל מביא רקע נרחב ומרתק על התפתחותן של התפיסות ההדדיות – כל ההוגים והרעיונות שעיצבו את ראייתה של היהדות בעיני הנצרות כפרומו חביב לעצמה ואת הנצרות בעיני היהדות כסיקוול כושל שחבל שנעשה. המבוא הזה כשלעצמו הוא מרתק ובעל ערך רב.
 
עיקר הספר מתמקד בזמן הזה, כלומר מאמצע המאה ועשרים, אז השואה מחד והקמת מדינת ישראל מאידך חייבו את שתי המסורות לשידוד מערכות. בן יוחנן סוקרת את המהפך בתפיסת נצרות לגבי היהדות שנוסח בועידת 'ותיקן 2' (1962-5). לראשונה נקבע רשמית יחס של מסורות אחיות, ולא של חילופי תפקידים שמשאירים את היהדות בצד הדרך, ככלי ריק.
 
בן יוחנן מציגה את המהפך במלוא מורכבותו, ומביאה גם את עמדותיהם של תיאולוגים קתולים רדיקלים שהציעו להאבק באנטישמיות על ידי ויתור על תפיסת האקסקלוסיביות הגאולית של הכנסייה (כלומר: יהודים יכולים להגיע לגן עדן ללא התנצרות) או אף על עצם רעיון תחיתו של ישו(!).
 
מנגד, היהדות גם כן שינתה את יחסה אל הנצרות – אולם לאו דווקא לטובה. אם בימי הביניים נפוצות עמדות שרואות חיוביות בנצרות (הרמב"ם) או אף מזכות אותה מעבודה זרה (המאירי), בזמן הזה, כאשר "יד ישראל תקיפה", אין עוד טעם בעיני רבנים רבים לבחור בצנזורה עצמית או בעידון המסר.
 
כבר אצל החת"ם סופר, כותבת בן יוחנן, ניכרת פחות סובלנות כלפי הנצרות, והסובלנות נמוכה עוד יותר כיום. אמנם היו גם רבנים, בעיקר מזרוחניקים, שניסו להמשיך את הקו המתון כלפי הנצרות (אונטרמן, הרצוג), אבל רבים יותר רואים בהקמתה של מדינת ישראל הזדמנות, כפי שכותבת בן יוחנן, לבטא את קולה ה"אותנטי" של היהדות.
 
בן יוחנן כותבת על עמדותיהם של רבנים כאליעזר ולדנברג, שלום משאש, עובדיה יוסף, משה שטרנבוך, יהודה ליאון אשכנזי, יוסף דוב סולובייצ'יק, שלמה אבינר, אורי שרקי ועוד, ומגלה כי קריאה נרחבת במקורות ההלכתיים וההשקפתיים היהודיים מצביעה על מגמה אחרת מזו העולה במפגשי הפיוס. במילים אחרות, מילות הידידות לחוד וההלכה המחמירה לחוד.
 
הספר מעניין וכתוב היטב, ופורס יריעה נרחבת ונהירה שתכניס את כל המבקש בכך לנבכי מערכת היחסים של המסורות הללו כיום. בן יוחנן גם מיטיבה להבהיר את הקשיים המובנים בניסיונות של מסורות לעדכן את עצמן – ועל אחת כמה וכמה כאשר השאלה שמולן גדולה כל כך: לא פחות מהבנה מחודשת של המסורת שבמשך אלפיים השנים האחרונות העמידה עצמה כממשיכה האמיתית היחידה של תורת משה.

5 תגובות

  1. אפשר להבין את האורתודוקסים.. לנצרות יש קומפלקס נפשי מתוסבך ביותר(פעם היו קוראים לזה דיבוק) עם היהודים, שלא כל כך משנה איך הם שינו או לא שינו את הדוגמה העכשווית שלהם. מה גם שיש לזכור שהשואה קרתה בעיקר במדינות שהוקרנו את השראת הנצרות ולהבין שהטעם פה הוא מר ביותר

    אהבתי

  2. סתם פתטיות.כול אדם שקורא אובייקטיבית נצרות אובייקטיבית יהדות מבין שאין דרך מעמדה של נצרות קלאסית ועמדה יהודית אורתדקסית קלאסית להגיע לדו שיח והידברות.מבחינת הראשונים הללו רוצחי המשיח ומחריבי העולם ומבחינת השניים הללו הם ע"ז שמצווה להורים לבור במקום שאין בו איבה באופן עקרוני למרות שלא מעשית.הדרך היחידה להגיע להידברות זה להעלות מהאוב כול מיני דמיות כמו מניטו בן אמוזוג מהצד האורתדקסי שדגלו בסבלנות כלפי נוצרים.עד שיגשימו את ייעודם והתגיירו למצב של עבדים כנענים שמשתחווים לעם היהודי(סליחה "בני נח")או כול מיני דמיות של כמרים שהצילו יהודים בשואה.וחנפנים מהכנסייה של השנים האחרונות שמחקרים לישראל את התחת.עד שיבוא יושקה ויהפוך את כולנו לנוצרים(סליחה סליחה עד שישראל שהבשר יהפכו להיות גם ישראל שברוח)וככה על ידי דמיות מיתולוגיות חד פעמיות בהיסטוריה ינסו ליצור ברוח תקופה איזה בילבול שכל שמלאני אקדמי ברוח:תמיד בשני הצדדים יש פנים אחרות שלא שומעים עליהם(במילים אחרות:תמיד יש מ1000 דמיות דתיות קלאסיות איזו דמות חריגה ומתונה קצת יותר)והכי חשוב זה "הידברות"במילים אחרות הכי חשוב שכול אחד יזרוק את העמדה שלו המהותית שלו לעזעזאל והסמל של מגן דוד והצלה יהפכו להיות מסורת נחמדה ופתטית של אכילת סופגניות בחנוכה ומתנות מסנטה קלאוס בחג המולד.רצוי גם בו זמנית ועם איזה רבאייס וכומר מהקהילות הגאות בצד
    הצורה שבה השיח האקדמי הפוסט מודרני חודר לאט לאט לכול מקום בתודעה שלנו ובחיים שלנו בלי שאפילו נשים לב לכך הוא מטריד ביותר

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s