מאמר מצויין של מיכאל ספרד על זמניותו ההכרחית של הכיבוש. כדאי לקרוא. הנה ציטוט ממנו וכמה מילים שלי:
יש מגוון כוחות שמניעים את העולם. את הכוחות הפוליטיים, הכלכליים והצבאיים אנחנו רואים היטב ומרגישים יום־יום. אבל יש גם כוחות פחות נראים, שדרך פעולתם גלויה פחות. אחד מהם הוא בכלל רעיון. הרעיון שכל בני האדם שווים ושלכולם מגיעות זכויות בשל היותם בני אדם.
זה נכון. ומה שיפה הוא שהרעיון הזה, שכל בני האדם שווים, הוא שלנו. כלומר הוא יוצא מהמסורת היהודית ומפותח בתרבות הנוצרית. הוא מתחיל ברעיון היהודי של צלם האלוהים ובמיתוס אדם וחווה. הוא ממשיך ברעיון הנוצרי של נשמת האדם הטהורה כסובייקט אוניברסלי העומד מול השופט העליון.
ראו למשל מה כותב אוגוסטינוס, מאבות הכנסייה:
כשעשה אלוהים אדם כצלמו וכדמותו, ברייה בעלת תבונה, התכוון שזה יהיה אדון ליצורים חסרי הבינה בלבד. לא ירדה אדם באדם אלא אדם ירדה בבהמה.
כלומר המצב האידיאלי הוא שאין עבדות. אדם לא משעבד אדם. וראו איך משלים את הרעיון המשפטן הצרפתי מהמאה ה-13 פיליפ דה בומנואר:
אף על פי שעכשיו קיימים כמה מעמדות של בני אדם, נכון הדבר שבראשית הדברים כולם היו בני חורין ונהנו מאותה חירות, שהרי ידוע לכל שכולנו צאצאיהם של אב אחד ואם אחת
כלומר המצב האידיאלי הוא שאין מעמדות קבועים. מכיוון שכולם שווים. (והשוו למיתוס היוותרות הקאסטות ההינדואיסטיות מאיברים שונים בגופו של פורושה).
זה הסיפור. זה הסיפור של המסורת היהודית-נוצרית שעומדת בבסיס העולם המודרני. האירוניה הנפלאה היא שהמבקשים להחזיק את הפלסטינים תחת דיכוי חותרים נגד המסורת היהודית-נוצרית, והכוח ההיסטורי העצום של מה שנולד מתוך הרעיונות שהורישה היהדות לעולם הוא שבסופו של דבר יכשיל את תוכניותיהם ויסיים את הכיבוש.
(הציטוטים מתוך 'בעקבות המילניום' של נורמן כהן, תרגום יוסי מילוא)
הרעיון שכל בני אדם שווים הינו רעיון חדש וקיים אך ורק בדמיוננו .
הוא חדש כיוון שהדת היהודית כפי שבאה לידי ביטוי בתורה ובהלכה במשך מאות שנים הכירה בעבדות ,, חוקקה חוקים המסדירים אותו ומעולם לא טענה שדין עבד שווה לדין אדם חופשי. ביהדות הלכות שונות לגבי מי שמשחית עין של עבד לעומת מי שמשחית עין של אדם חופשי (כמו בחוקי חמורבי) . לטעון שזהו ערך יהודי / נוצרי הינו פשוט בלתי נכון בצורה אמפירית ( ויצאו מספיק מחקרים על יהודים שהחזיקו עבדים בארה״ב לפני מלחמת האזרחים)
הוא קיים אך ורק בדמיונו – כיון שאין אנו שווים מבחינה ביולוגית ופיזיולוגית וגם לא מהבחינה הכלכלית ( במיוחד אם נקבל את עיקרון החירות ) . המקומות בהם אנו שווים הינם רק המקומות בהם אנו ממציאים מונח אנושי ( כגון מערכת בית המשפט ) ועליו משתיתים את העיקרון השוויוני שהמצאנו.
ולכן להשליך רעיון שוויון על יהדות ( או נצרות ) אינו נכון אמפירית ורעיונית . ניתן כמובן לטעון שלפי הדת ההומניסטית ליברלית כל בני האדם שווים – אולם אין זה עיקרון יהודי , ובכל מקרה זוהי אמונה שקיימת בדמיוננו –
אין בדברי שום הצדקה לשליטה על עם אחר, אולם לטעון שזה רעיון יהודי / נוצרי ?!!
אהבתיאהבתי
הרעיון של שוויון זכויות מוחלט הוא חדש אבל שורשיו — לכל הפחות בעולם המערבי — הם מהרעיון היהודי של א-ל אחד שברא את כל בני האדם ושכולם שווים לפניו.
אהבתיאהבתי
מה ?? כולם שווים לפניו ???
1 כי תקנה עבד עברי – עבדים זה שוויון ?
2שןויון אישה -״ וכי יפתה איש בתולה אשר לא ארשה ושכב עימה מהר ימהרנה לו לאישה – אם מאן ימאן אביה לתיתה לו – כסף ישקול כמוהר הבתולות.״ ומה אם האישה לא רוצה – לא שואלים אותה
להמשיך ???? .
אהבתיאהבתי
הרעיון של שוויון זכויות הוא חדש — כפי שכתבתי — הרעיון של שוויון בפני הא—ל נובע (במסורת המערבית) מא—ל אחד שברא את כל בני האדם, מזה התפתח הרעיון של שוויון זכויות.
אהבתיאהבתי
המסורת היהודית מדגישה גם את ההישרדות. למעשה, זה לא קשור למסורת. זה טבע אנושי בסיסי. כל עוד הכיבוש ייתפס כמשהו שמרחיק איום קיומי (וזה לא קשור אם זה ככה או לא, אלא איך זה נתפס) הוא ימשיך. עולם רעיונות הוא יפה וחשוב אבל לא כשהוא סותר הישרדות.
אהבתיאהבתי