הסיפור בבורמה מרתק. בבחירות אתמול מפלגתה של Aung San Suu Kyi, ששוחררה על ידי החונטה הצבאית ששלטה בבורמה ב-2010 ממעצר הבית בו היתה נתונה במשך שבע שנים, כנראה בדרך לניצחון ענק, אם כי כלל לא ברור אם היא תתמנה לנשיאה, שכן יש חוק בבורמה שקובע שמי שבן משפחתו אינו בורמזי לא יכול להיות נשיא.
ב-2011 עלה לשלטון, אחרי בחירות דמה, גנרל לשעבר לשלטון, אולם מקום להמשיך לחזק את החונטה הוא דווקא פתח ברפורמות מקיפות ושחרור אסירים פוליטיים, עד שלפני שנה האיחוד האירופי הסיר מבורמה את הסנקציות הכלכליות שהוטלו עליה. הרפורמות גם הובילו לבחירות הנוכחיות כמובן.
מצד שני, בשנים האחרונות מתבצעים פשעים איומים כנגד המיעוט המוסלמי (10%) בבורמה, שמונהגים על ידי תנועות של נזירים בודהיסטים. לינצ'ים, שריפת כפרים וטרנספר כפוי שיצר כמאתיים אלף פליטים בקרב אותו מיעוט מוסלמי, שהבודהיסטים האלימים סבורים שהוא מסכן את בורמה. (אולי אתם זוכרים שכתבתי כאן לפני כשנה על שינוי החוק בבורמה כך שהוא יגביל נישואים בין בודהיסטים לשאינם.)
הסיפור הוא ש-Aung San Suu Kyi, על כל האומץ שהיא הפגינה בהתנגדותה לחונטה, לא יצאה בברור כנגד האלימות כלפי המוסלמים. זה לא מפריע למתנגדיה לכנות אותה "אוהבת מוסלמים" כמובן, שהרי היא בעד דמוקרטיזציה וזכויות אדם. השאלה היא האם כעת, כשהיא כנראה תנהיג את המדינה, היא תפעל לעצירת האלימות.
הצפיה שלך להפחתת האלימות בבורמה נובעת כנראה מתפיסה טלאולוגית של הקידמה במובנה המערבי שעתידה ליישר את כל התרבויות והמסורות של העבר בהתאם לרוחה ולערכיה(וגם סתם להנצחת שלטון המערב על המזרח, אבל זה סיפור אחר).
מה שאתה מתעלם ממנו הוא הדינמיקה של ההתפתחויות הפוליטיות של העשור האחרון בעולם שהפכו את המשוואה העולמית על פיה באופן שדווקא המזרח החל להוביל(צמיחתה של סין ליצירת גוש תל"ג עולמי שווה ערך לארה"ב או לאירופה במזרח אסיה, הגירת אופני חשיבה מזרחיים ופרקטיקות כגון יוגה מהמזרח למערב, קריאת התגר של רוסיה על הסדר העולמי החדש, ולאחרונה הצפת אירופה בגל של פליטים מהמזרח התיכון)
כל ההתפתחויות האלה ועוד נוספות שמות בצל חיוור יחס עולמי למדינה כמו בורמה, שאולי גם אם ייכפו עליה סטנדרטים מערביים הדבר יידמה למי שנגנבו ממנו מליון שקלים והוא הצליח להחזיר שקל אחד…
ולבסוף, וזה הכי חשוב, המערב הצליח להוכיח לכל העולם שמה שבאמת חשוב לו הם האינטרסים הצרים שלו,וכל השאר שילכו לעזאזל. כי הרי כאשר מעצמה כמו ארה"ב יוצאת למלחמה על עיראק,שם יש לה אינטרסים כלכליים,ולא בוחלת בהרג סיטונאי של אזרחים,ומנגד לא עושה דבר למניעת טבח המוני באזרחים בסוריה ובסודן,כולם כבר מבינים שיש לה אינטרסים כמו לכל אחד אחר. והדיבורים על דמוקרטיה ושיוויון אין להם על מה שיסמוכו. אם כן תומר, הדיבורים שלך מתאימים כנראה לעשור הקודם. מאז זרמו מים רבים בנהרות גאורגיה,אוקראינה וסוריה, ודברים שרואים מכאן לא ראו שם. לכן מוצע בזאת להפסיק לאחוז בהיסטריה בסינר המערבי המגונן ולהתחיל לפתח עמדה עצמאית יהודית,שגם אם תאמר בדיוק אותו דבר ביחס לבורמה
לא תעשה זאת ממקום מערבי משתחצן וצבוע.
אהבתיאהבתי
תומר
אומנם בעבר כתבת על אלימות בבודהיזם בכלל ובתרבאדה בפרט:
http://tomerpersico.com/2009/02/01/buddhism-is-not-pacifism .
האכזריות תרבאדיסטית בבורמה מעוררת אצלי את השאלות הבאות:
איך התפיסה המאוד אינדיוידואלית של הפילוסופיה הבודהיסטית יוצרת אלימות קבוצתית?
האם יש קשר בין ההשלמה של הפילוסופיה עם האלילות שבסיסה יש שרירות האכזרית
https://7minim.wordpress.com/2014/09/14/%D7%A4%D7%90%D7%92%D7%A0%D7%99%D7%96%D7%9D-%D7%9C%D7%9C%D7%90-%D7%A4%D7%97%D7%93-%D7%90%D7%99%D7%A0%D7%95-%D7%9E%D7%9E%D7%A9-%D7%A4%D7%92%D7%90%D7%A0%D7%99%D7%96%D7%9D/
לחדירת האכזריות לבודהיזם?
אהבתיאהבתי
האדם הוא יצור חברתי וגם דת שעניינה ישועה אישית מאורגנת במסגרת חברתית. אם כי זה לא שאני חושב שיש משהו בבודהיזם שמעודד אלימות, להפך. בקשר לאלילות, המסורת הבודהיסטית בעיקרה פוסלת אלילות, ודאי כזאת שהיא אלימה ושרירותית, כך שזה לא העניין.
אהבתיאהבתי
אז איך זה שנזירים בודהיסטים מנהלים טקסים אלילים ואנימיסטים?
אהבתיאהבתי