שיעור הרפורמים והקונסרבטיבים עומד על 12% מהאוכלוסייה?

2015-07-12_165859הסקר הראשון ששאל ישראלים לאיזה זרם דתי הם שייכים (ולא אם הם "חילונים" או "דתיים") נערך ב-2009 (גוטמן-אבי חי), ועורר תדהמה: 7.6% מהישראלים הגדירו עצמם כרפורמים או קונסרבטיבים. אחריו הגיע הסקר של המרכז הישראלי לדמוקרטיה בשנת 2013, שהראה שאכן, זה בערך המספר – אצלו 7.1% הגדירו עצמם כרפורמים או כקונסרבטיבים (3.9% רפורמים ו3.1% קונסרבטיבים). מדובר במספרים עצומים: מאות אלפי ישראלים שמגדירים עצמם כשייכים לזרמים היהודיים הפלורליסטים.

והנה, ביום חמישי האחרון פירסם ערוץ הכנסת סקר נוסף עם השאלה ל"איזה זרם יהודי אתה מרגיש שייך?". 45% ענו שאינם שייכים לאף זרם, 35% ענו שלזרם האורתודוכסי ו-12% ענו שלזרמים הרפורמי והקונסרבטיבי (6% לכל אחד). המספרים האלה מדהימים. מדובר בציבור השווה פחות או יותר בגודלו לציונות הדתית הקלאסית או לציבור החרדי כולו.

ללא ספק, לא מדובר בחברים בקהילות רפורמיות או קונסרבטיביות. כאלה יש מעל מאה, אבל ברור שכאן מדובר באנשים שלפחות חלקם הגדול לא רפורמי או קונסרבטיבי לבד מהזדהותו הטלפונית. אחרים יעלו את בנם וביתם לתורה בבר/בת מצווה, ואולי יתחתנו במוסדות התנועות הללו. אבל גם כך, יש כאן תופעה עצומה. בפרפרזה על המשפט הידוע (של שלמה אבינרי?), אפשר לומר שעבור חלק גדול מהציבור הישראלי בית הכנסת שהוא לא הולך אליו הוא רפורמי או קונסרבטיבי.

לציבור הזה מגיעה הזכות להתחתן כפי שהוא רוצה ולהיקבר כפי שהוא רוצה. מגיעים לו תקציבים שווים, הכרה וייצוג. מגיע לו חופש דת. אי אפשר יהיה לחמוק מזה לאורך זמן.

ומה עם העלייה החדה, תוך שנתיים, מ-7% ל-12%? ברור שאין כאן שינוי דמוגרפי עמוק. אפשר להעריך שמה שיש כאן הוא המשכה והתגברותה של הסלידה מהממסד האורתודוקסי, מהרבנות הראשית לישראל. אורתודוקסים, הנה לכם מניע לאפשר חופש דת בישראל: ככל שהממסד הדכאני והמושחת הזה ממשיך להיות פניה הרשמיים של היהדות, עוד ועוד יהודים יעדיפו יהדות אחרת.

6 תגובות

  1. מה עם איזה מילה על מובהקות, סטיית תקן וכד'? צריך להיזכר מאוד מהנטייה להאמין בתוצאות של סקרים שאנחנו כל כך רוצים להאמין בהם ולשכוח שלסטטיסטיקה חוקים אפורים ומייגעים משלה שמציבים סימן שאלה עצום מעל המשמעות של התוצאות.

    אהבתי

  2. ואני רק הייתי מחדד שישנם מלאן אורתודוקסים שהם אורתודוקסים (בגדול) באורחות חייהם, אבל פשוט אינם מסוגלים להזדהות כבר כאורתודוקסים (מהסיבות הרבות שאתה מונה). אם יש לך שם עבורם (רפורמים/קונסרבטיבים מתאים רק לסקר טלפוני) – אשמח.

    אהבתי

  3. ואני אוסיף שכנראה יש איזה 10% שלא שמעו מעולם את המונחים "קונסרבטיבים" ו"רפורמים", וכשסקרו אותם, הם הריצו גוגל ומצאנו בתוצאה הראשונה ש"קונסרבטיביים" = יהדות מסורתית, ו"רפורמים" = יהדות מתקדמת.

    אהבתי

  4. גם בשאר העולם, אנשים לא מגדירים את עצמם כרפורמים או קונסרבטיבים בגלל היחס המדויק והספציפי שלהם להלכה. נתקלתי בארה"ב בהרבה קונסרבטיבים ורפורמים* שלא הולכים לשום בית כנסת, לא מתלבטים איזו כשרות לקנות ואיך לשמור שבת, ושולחים את הילדים לבי"ס ציבורי ולא לבי"ס יהודי. מנקודת מבט ישראלית טיפוסית, הם כולם חילונים. מבחינתם, מה שמגדיר אותם כשייכים לזרם זה או אחר הוא קודם כל ההשתייכות הקהילתית, ואחר כך היחס לשאלות עקרוניות בנושאים כמו מעמד האישה, התבוללות או יחס ללהט"בים. ההגדרה מאפשרת להם לחוש שייכות וקשר למסורת אבותיהם, ועדיין להיות מתקדמים וליברליים, ולא להיות שונים ובדלניים מדי לעומת שכניהם הלא יהודים (וכן, לפעמים גם לא להתאמץ יותר מדי, למרות שזה לא העיקר כאן).

    *לא סתם כאנקדוטות, עבדתי בכמה קהילות קונסרביטיביות.

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s