מיתוס מגש הכסף של ממשלת הימין

למקרה שאתם – אני מתכוון אליכם, חילונים – לא שמים לב, מתוך הכשלון של הבית היהודי הולך ותופח לו סיפור גבורה מפעים לבבות ומרטיט שפתיים. על פי המיתוס שהולך ונבנה כל הקולות שעברו בימי הבחירות האחרונים מהבית היהודי לליכוד היו של בני ציונות דתית שהחליטו להקריב את עצמם ולהצביע ליכוד, זאת על מנת להבטיח את ניצחונו של נתניהו. כן כן, הם משום מה לא קנו את השטויות של בנט על "הבלוק הטכני" והחליטו שהם יהיו מגש הכסף שעליו תיבנה ממשלת הימין.

הסיפור הזה מופץ על ידי רבים וטובים, ולהלן בגרסתו של בצלאל "התנשאות חיובית" סמוטריץ', במאמר בגליון 'בשבע' של היום. הוא משווה את ההצבעה לליכוד לקפיצה התאבדותית על רימון חי, לא פחות. אצלו הציונים-דתיים הגיבורים ניסו גם להציל את יחד של אלי ישי(!), אבל כשלו.

הציבור הציוני-דתי אוהב מיתוסים, אין ספק, ואוהב עוד יותר את עצמו, אבל חברים, אי אפשר, כשיש הרבה מנדטים, לספר לעצמכם שבנט מצליח להגדיל את המחנה ולמשוך אליו חילונים ומסורתיים, וכשיש מעט מנדטים להפוך את אלה שנטשו לציונים-דתיים.

ובכלל, מבט אחד בפילוח תוצאות האמת מראה בברור שבמעוזי הציונות הדתית המצביעים בחרו בבית היהודי, ולא בליכוד. כפי שסיכם כבר פרופ' אשר כהן​ אתמול, "הרוב המכריע של אובדן המנדטים הגיע מבוחרים לא דתיים שהצביעו בבחירות הקודמות לבית היהודי או שהצטרפו אל ההצלחה וניכרו בסקרים בשנתיים האחרונות. הם אלה שנטשו בסביבות פרשת אוחנה ובימים האחרונים לצורך הצלת הליכוד."

מצד שני, למה לקלקל סיפור כל כך יפה? אדרבה, צריך רק לבקש גם מבנט שיקריב את עצמו ויתפטר.

2015-03-19_193516

17 תגובות

  1. במקום להסתמך על שליפה מהמותן של ד"ר אשר כהן – שאגב היה מספיק הגון לכתוב שה'ממצאים' הם "על בסיס בדיקה מדגמית ראשונית בלבד" – אפשר פשוט להציץ בנתונים הרשמיים (votes-19.gov.il \ votes20.gov.il) ולראות שבירושלים לבדה, הליכוד עלה ב- 3.5% והבית היהודי ירד ב- 4% (כנ"ל בגבעת שמואל למשל)

    עכשיו, ירושלים לבדה "שווה" מעל רבע מיליון קולות – כך שהיא מעמידה בצל את כל הנתונים מכל מיני שכונות\יישובים שמן הסתם ד"ר כהן רץ לבדוק…
    בחתך ארצי, אגב, 3-4% שווים 4-5 מנדטים – כך שלא מדובר במיתוס אלא ככל הנראה במציאות פשוטה וברורה של 'קרע' מגזרי בשאלת את-מי-אתה-אוהב-יותר-אבא-או-אמא, שכל מי ששייך למגזר חש אותה על בשרו\משפחתו\יישובו (כן, תומר, אתה עוד לא שייך למגזר, למרות ש- 90% מהערותיך כאן עוסקות אך ורק במגזר… 🙂

    נ"ב – זה הלקח הכי חשוב שלך מהבחירות?!

    אהבתי

    1. ירושלים כבודה במקומה מונח, אבל מי סיפר לך שהפורשים מהבית היהודי שם הם ציונים-דתיים? סביר יותר שהם חילונים ומסורתיים. כדי לוודא כדאי לבדוק במעוזי ציונות דתית ולראות שם מי עלה ומי ירד. את זה כהן עשה.
      ואת הלקח שלי מהבחירות פרסמתי היום בבלוג הראשי.

      אהבתי

  2. לגבי י-ם – אני מנחש, כמו כהן…
    לגבי הלקח – אהה, אני חוזר בי! לא ראיתי. אם כי אני חושב שגם בלי הפחדות "שמאל\ערבים" יש לליכוד 30 מנדטים בעם, אלא שחלקם הוברחו באלימות הרועשת של תופי הטם-טם של טמקא, ובסוף הם חזרו.
    ולגבי המגזר – טוב, נראה, אולי נקבל אותך :)*
    *מותנה במעבר מבחני מכון "אברם הדתי" – האם אתה ממלמל אוטומטית לפני שאתה מכניס משהו לפה (אפילו שרימפס), האם אתה מתנדנד אוטומטית כשאתה קורא (אפילו שפינוזה), והאם אתה מתעצבן כשאתה שומע על עוד פינוי מאחז שמעלה טיזי-נבי (אפילו שאתה גר ברחביה).

    אהבתי

    1. כהן לא מנחש. אם בעפרה, אלון שבות, נווה דניאל, בת עין, יצהר וכו' לא ירד מספר המצביעים של הבית היהודי, הסיפור די פשוט, לא?
      ואני ממלמל לפני שאני מכניס משהו לפה, אבל מנטרה הינדואית. נחשב?

      אהבתי

      1. לעניות דעתי ממש לא. השאלה מה קרה עם מצביעי הבית היהודי שאינם גרים בהתנחלויות. וקשה להסיק מהנתונים מאלון שבות, נווה דניאל, יצהר וכו' ששבעו מרורים בתקופת נתניהו מה יעשו ציונים דתיים עירונים וכו'.

        אהבתי

        1. טוב, לדעתו של פרופ' אשר כהן, בכל זאת מומחה לעניין, כן. אתה מציג עמדה על פיה בעצם אי אפשר לדעת, ואפשר לספר לעצמנו כל סיפור שמוצא חן בעינינו.

          אהבתי

  3. אני תוהה לעצמי מניין האובססיה לצייר את הציבור הדתי כנלעג בעיני החילונים, ע"י כביכול מישהו מבפנים. כמו למשל החשיבות המוגזמת שאתה מייחס ל'עולם קטן' – עלון מרכזניקי בתחפושת עדכנית שאולי פופולרי במריבות אחרי ערבית לשבת אבל בעל מידת השפעה אמיתית קטנה מאוד.

    אני גם תוהה לעצמי מניין האיבה לבנט. לצורך העניין, הערכתי מאוד את זהבה גלאון על הפוסט שפרסמה ביום רביעי בבוקר והצטערתי שהיא מתכננת לפרוש מהכנסת, למרות שיש לי ביקורת קשה עליה ועל אף העובדה ששלשלתי טב בקלפי. ואני לא היחיד מימין שהרגיש כך.
    אתה מבין, הזלזול הזה במחנה היריב הפוליטי הוא חלק מהתופעה שגרמה לאכזבת השמאל בבחירות האלו. בנט הוא לא כוס התה שלך, בלשון המעטה, וזה ברור ומובן. הזלזול הוא שאינו מובן. אא"כ אתה מעדיף מפד"ל עבשה, קטנה ומשופמת שלא יכולה להזיק (לשיטתך).

    לגופו של עניין, וזה פחות חשוב בעיניי, אני יכול להעיד שהשיח הוירטואלי והממשי במרחב המגזרי בימים האחרונים לפני הבחירות נסב בהחלט על נושא ההצבעה האסטרטגית, כאשר היו צדדים שמשכו לליכוד (כדי לא לאבד שלטון) וצדדים שמשכו לסתום את האף ולהצביע 'יחד' (טראומת בחירות 92'). בשבועות האחרונים, הבית היהודי היו יציבים על 11-12 מנדטים. ברור איפוא, שקמפיין ה"הצילו" של נתניהו סחב לכל הפחות 3 מנדטים ממצביעי טב. כזכור 12 מנדטים היו למפלגה בכנסת היוצאת ורובם המוחלט נשען על הציונות הדתית, דבר שגם אינו מופרך אלקטורלית. עיקר ניסיון המיתוג של המפלגה כבית גם לחילונים ומסורתיים היה בעקבות ההצלחה היחסית של בחירות 2013.
    כמובן שאין זה אומר שהצלחת נתניהו נובעת רק ממצביעי טב שגילו אחריות לאומית, וסמוטריץ' צריך ללמוד שיעור בענווה בכל מקרה, אבל חשוב לזכור ש-30 המנדטים התגלו רק בדיעבד.

    אהבתי

      1. תומר, במלוא ההערכה והכנות, זאת התחמקות.

        הציונות הדתית עסוקה ללא הרף בביקורת (חלקה מוצדקת וחלקה פחות), וגדולי המבקרים הם דווקא אנשים מבפנים. כמעט לכל תת-קבוצה במגזר יש הערות וטענות על "הציבור הציוני-דתי". כך שיודעים גם יודעים לקבל ביקורת.

        אני עוקב אחריך בפייסבוק וא"א להתעלם מכל הפעמים שבהם אתה נהנה לקחת טור מ'עולם קטן' ולנופף בו אל מול החילונים (כפי שכתבת), לקרוא "תראו תראו מה כתוב בעלונים הפנימיים של הכיפות הסרוגות" וליצור מעין מצג שווא על הצה"ד. עולם קטן הוא לא המגזר. סמוטריץ' הוא לא המגזר. הם מייצגים תתי-קבוצות בעלות אג'נדה שהיא ממש לא רוב. לא סתם דברי סמוטריץ' התפרסמו דווקא ב'בשבע'. לסיכומו של עניין, אני באמת לא מבין את האובססיה הזו, ולא מבין האם אתה מתעלם בכוונה מהעובדה שאלה לא הפנים של הצה"ד או שאיך שהוא התובנה הזו חמקה ממך.

        לגבי בנט, זה לא רק אתה אלא רבים בשמאל שבמהלך 3 החודשים האחרונים היו עסוקים בלספר עד כמה בנט הוא מסוכן מסוכן מסוכן. לרגע לא טענתי שגם בימין אין שיח דומה לגבי אנשי שמאל, ואם בסכנות עסקינן בוודאי שביטויים כאלה קיימים (NIF למשל). אני גם לא מאשים את ה-שמאל בשנאה. אני פשוט חושב שהבהלה, כן כך זה נראה בעיניי, מבנט נובעת מכך שהוא הצליח להרים מהקרשים את הציבור הדתי, על כל פילוגיו וביקורתיותו העצמית שהתעצמו מאז קיץ 2005. יש לא מעט קהלים במדינה שהיו מעדיפים ציבור דתי חלש וחסר השפעה פוליטית. או בלשונו של עמוס עוז – שיישאר על תקן משגיח כשרות בקרון המסעדה של הרכבת.

        אהבתי

        1. מה שכתבת הוא השמצה. אני מאתגר אותך לחפש בטיימליין של הפייסבוק שלי או בבלוג זה רשימה אחת שבה כתבתי ש'עולם קטן' הוא יותר מעלון בית כנסת פופולרי או, חמור מכך, שהוא מייצג את כל הציונות הדתית. פשוט לא כתבתי כך מעולם. ואם לא תמצא, אשמח לקבל התנצלות.

          אהבתי

  4. תומר, כמעט מתבקש להניח שכבר קראת את זה, ובכל זאת אצטט (נכתב ביום רביעי על ידי אח שלי, באמת):
    "והארץ ישקוט, ויונית החיוורת
    תדובב לאיטה להקות פרשנים,
    ובפיד של הטוויטר ומוחכוורת
    ירדפו זה את זה סטטוסים שנונים

    הוא לטקס יכון, הוא ילבש למול הסהר
    חליפה, וענב עניבה מתאימה.
    אז מנגד יצאו נערה ונער
    ואט אט יצעדו הם אל מול האומה.

    לובשי חול וחגור וכבדי נעליים
    בנתיב יחזרו מספירת הקולות
    לא החליפו בגדם, לא מחו עוד במים
    את עקבות יום הפרך וליל הבחירות.

    עייפים עד בלי קץ, נזירים ממרגוע
    ועדיין זוכרים סקרים מפחידים
    דום השניים יגשו ועמדו עד בלי נוע
    ואין אות אם יחד הם או אם בית יהודי.

    אז ישאל בנימין שטוף דמע וקסם
    ואמר: "מי אתם?", והשניים שוקטים
    יענו לו: "אנחנו מנדט הכסף,
    שעליו לך ניתנה מדינת היהודים".

    כך יאמרו וחזרו לביתם בשומרון
    והשאר יסופר במקור ראשון"

    אהבתי

  5. לדעתי עיקר תרומת הסרוגים לא היתה במעבר להצבעה לליכוד, אלא בשיכנוע והבאת אנשים להצביע לליכוד ולא להשאר בבית והימנע ובכך להגדיל את אחוזי המצביעים לליכוד ולהקטין את אחוזי המצביעים לבית היהודי. לדעתי זאת לא הקרבה, כי הגדלת הכוח של הגוש הימני יותר חשובה מהגדלת הבית-היהודי למרבית מצביעי הבית-היהודי.

    אהבתי

    1. "אז ישאל בנימין שטוף דמע וקסם
      ואמר: "מי אתם?", והשניים שוקטים
      יענו לו: "אנחנו מנדט הכסף,
      שעליו לך ניתנה מדינת היהודים".

      מעולה!!!

      ולגבי המאמר של רן ברץ – זה מסוג המאמרים בהם קריאת התגובות יותר חשובה מקריאת המאמר…
      בקצרה, הטיעון שלו מופרך מיסודו (ביחס הפוך לסגנון השחצני להפליא של המאמר) –
      הוא הניח את תוצאות הבחירות הקודמות כבסיס, כלומר – ההפרש הוא בין 12 מנדטים לעומת 8 בלבד.
      דא עקא, שהטענה על זליגת מנדטים לא הניחה 12 מנדטים כבסיס, אלא 15-16 כמו שהראו הסקרים. תשובתו של ברץ מדהימה: "לירידה ביחס לסקרים אני לא מתייחס ולדעתי אי אפשר לתת לזה הסבר מפני שאין נתונים רציניים לפלח".

      אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s