"הומניסט" בצבא ארה"ב

במדינת ישראל אי אפשר לציין "ישראלי" בסעיף הלאום, אבל בצבא ארה"ב אפשר, החל מהשבוע, לציין "הומניסט" בסעיף הדת. אחרי מאבק משפטי העניין הוכר, וחשוב לסוגיות כגון ניהול הלוויות של חיילים שכאלה, ואף צירוף לצבא של מלווים הומניסטים (המקבילים לכמרים צבאיים וכו'). אחד מדוברי צבא ארה"ב שמרואיין בכתבה להלן מספר שהצבא רק מתחיל להתמודד עם אוכלוסיית ה"רוחניים אבל לא דתיים" שהולכת וגדלה, והנה מסתבר שגם הומניסטים מעוניינים שלא להיות משוייכים לדתות שאינם מזדהים איתן.

היכולת להגדיר את זהותנו בעצמנו היא כמובן חשובה מאוד, אבל מה שהכי מוצא חן בעיני בהתפתחות הזאת הוא הכנסת ההומניזם לרובריקה הדתית. לא מכיוון שהוא דת (אל תקפצו הומניסטים ואתאיסטים, אני מבין שאין כאן אמונה בכוח עליון, Jesus), אלא מכיוון שהוא אכן *אופציה*. ההומניזם – כמו האתאיזם – הן עמדות מסויימות, מנומקות ותקפות יותר או פחות, אבל בכל מקרה הן השקפות עולם. מה הן לא? הן לא מה שאנחנו מגיעים אליו באופן טבעי כאשר איננו דתיים. הן לא מה שנשאר כאשר מקלפים מבן האנוש את הדת (כפי שאוהבים להציגם לפעמים). למעשה, התפתחותן היא שאיפשרה את קילוף הדת, ולא להפך.

2 תגובות

  1. זה מאוד מעניין. האם זה לא מעיד על שינוי בתפיסה של המילה דת? האם בעקבות צבירת תאוצה של מקרים כאלה המילה דת (במובנה הרשמי) תשנה את משמעותה ל"תפיסת עולם"? איזה עושר של דתות יווצר פתאום!

    פריצת הגבול הגדולה פה לדעתי היא לווא דווקא בזה שהגדרה של דת מנותקת מכוח עליון, אלא שהיא מנותקת ממבנים חברתיים. הרי אין כנסיות הומניסטיות, קודקס הומניסטי, או מנהגים הומניסטים. מי הם מלווים רוחנים הומניסטית ומי מכשיר אותם?

    ומה זה אומר לגבי חופש הדת? האם עקרונות הומניסטיים (אמורפים ככל שיהיו) יהיו מוגנים תחת חופש הדת?

    אהבתי

  2. על קברי חיילים בצבא ארה"ב אפשר לבחור רק את אחד מהסמלים הבאים:

    http://www.cem.va.gov/hmm/emblems.asp

    שימו לב ל-Atheist, Humanist, Infinity, כאשר הסמל השני מתואר כלוגו של ה-American Humanist Association, אך מוכר בכלליות כ-Happy Human ואינו משוייך אליהם.

    התיאור בתחתית מתאר אותם בצורה מעניינת:

    An emblem of belief for inscription on a Government headstone or marker is an emblem or symbol that represents the sincerely held belief of the decedent that constituted a religion or the functional equivalent of religion and was believed and/or accepted as true by that individual during his or her life.

    (דגש על "אמונה שקולה לדת")

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s