שלושה ספרים מעניינים יצאו לאחרונה הבוחנים טקסי חיים מרכזיים ביהדות, כל אחד מנקודת מבט אחרת.
הראשון, פרשת המים: טבילה כהזדמנות לצמיחה, להיטהרות ולריפוי (עורכות: אלונה ליסיצה, דליה מרקס, מיה ליבוביץ', תמר דבדבני; הקיבוץ המאוחד) עוסק במצוות הטבילה במקווה במים מנקודת מבט א-הלכתית, וניתן לומר גם רוחנית, תרפויטית וכזו המקדמת wellness. הספר אוצר בתוכו שלל מאמרים הצעות לטקסי טבילה שונים, המבטאים זוויות שונות שלו. הגישה שבלב הספר הולכת ונפוצה היום, ושותפות בה גם נשים אורתודוקסיות. מחברות הספר אינן אורתודוקסיות, אולם הן מאמצות את המקווה כמקור של טהרה, בכל מני מובנים שונים ומעניינים של המילה.
בספר הרי אתה מחודש לי: מגדר, דת ויחסי כוח בטקס הנישואין היהודי (עירית קורן, מאגנס) בוחנת המחברת את החידושים שעורכים (ובעיקר עורכות) שומרי/ות מצוות בטקסי הנישואין שלהם/ן. הספר מתבסס על ראיונות עם נשים שניסו, כדברי המחברת, "לגשר בין שתי מערכות אידיאולוגיות בטקס הנישואין", כלומר בין היהדות ההלכתית לפמיניזם. מסתבר שכאלה יש לא מעט, והן מתרבות. קורן מאפיינת אותן:
גילן נע מאמצע שנות העשרים ועד אמצע שנות השלושים; רובן שירתו בצבא ומיעוטן בשירות לאומי; לכולן השכלה גבוהה, תואר שני או שלישי [… וכן] רכשו גם השכלה דתית ותורנית רחבה
קורן מתארת את מאבקם לשנות את המעמד כך שיהיה יותר שוויוני, את הצלחותיהן ותסכוליהן ממה שאינן יכולות לעשות במסגרת ההלכה האורתודוקסית או במסגרת מה שמתירה להם החברה שסביבן.
בספר נידוי, מוות ואבלות (יאיר אלדן, רסלינג) חוקר המבר את הקשר בין הנידוי והחרם למוות ואבלות, המופיע בדברי חז"ל. הקישור בין אלה הוא בצורת התאבלותו של המנודה על מותו החברתי (המנודה "מאבד את הפנים החברתיות שלו"). מצד שני אלדן מנסה להראות ש"מנהגי האבלות שנוהג האבל הם אמצעי להשתיק את טענותיו כלפי האל ואת כעסו כלפי הקהילה וכלפי עצמו".
יצא לאחרונה עוד ספר, אמנם לא אקדמי אבל נראה לי לפי הראיון עם אמילי אמרוסי נועז יחסית לז'אנר ולקהל היעד. "מרחק, נגיעה." שכתבה הרבנית נעמי וולפסון וביתה.
מציג את המין והתענוג ממנו כחיוביים במסגרת הראויה. בראיון שקראתי הרבנית גם מבטאת את התנגדותה לתופעות של שנאת הגוף מצד בנות עקב הצניעות. נשמע מעניין.נראה לי שהדברים לא חדשים אבל פרסומם בספר כן.
"המקורות היהודיים רואים בחיי המין במסגרת המשפחה אידיאל שיש לממשו – ולא רק לצורך פרייה ורבייה, אלא לשם התענוג – הגופני והנפשי".
http://www.ybook.co.il/htmls/%D7%9E%D7%A8%D7%97%D7%A7_%D7%A0%D7%92%D7%99%D7%A2%D7%94.aspx?c0=21597&bsp=21681
אהבתיאהבתי
תומר,
שתי הערות (חשובות) לגבי הספר "פרשת המים" –
א. הוא לא עוסק במקווה אלא בטבילה במים בכלל, וההבדל ברור.
ב. רובו של הספר אינו מאמרים אלא דווקא הצעות לטקסי טבילה שונים.
עם שאר הדברים שכתבת, אני מסכימה מאוד.
אהבתיאהבתי
אופס, סלחי לי על הטעויות.
אהבתיאהבתי