כמה סקרים צוטטו בעיתוני הסופ"ש ובהם נתונים על מידת הדתיות של המצרים. מסתבר שהם מאוד מזוהים עם האיסלאם, או במילים אחרות, הם אנשים דתיים. יחד עם זאת, ברור שלא כולם מוסלמים פונדמנטליסטים, בדיוק כמו שלא כל היהודים הדתיים עם חרדים או מתנחלים פנאטים. לדוגמא, אנשיל פפר מביא דברים מכיכר תחריר של אחד, מוחמד עטייה חמאד:
"אני דתי, אז מה, אני דתי כמו מצרים רבים אחרים. אני מתפלל, אני שומר על חוקי האיסלאם. הדת נוכחת בכל מישור בחיי. כך נולדתי ואני לא יכול לתאר את עצמי כמשהו אחר, חוץ ממוסלמי מאמין. אלה ערכים טובים שאני מיישם בחיי". עם זאת, הוא הזדרז להבהיר שהדת שלו, אין משמעותה חוסר סובלנות כלפי דעות או דתות אחרות.
בסקר שנערך לפני חצי שנה על ידי מכון Pew מובאות דעות של הציבור המדינות שונות בעולם המוסלמי לגבי מערכת היחסים בין הדת לשלטון. אביא כאן כמה נתונים על מצריים:
- 59% מהמצרים חושבים שדמוקרטיה עדיפה על כל צורת שלטון אחרת
- 85% חושבים שהשפעת האיסלאם על הפוליטיקה היא חיובית
- 31% חושבים שקיים מאבק בין הרפורמיסטים לפונדמנטליסטים בארצם
- 20% מודאגים מאוד ו41% מודאגים מעט מאיסלאם קיצוני בארצם
נדמה לי שהתוצאות האלה מראות בברור שרוב המצרים אינם פונדמנטליסטים, לא רוצים פונדמנטליזם, וכן רוצים דמוקרטיה.
ואת העובדה ש82% מהמצרים תומכים בסקילת זוגות שבגדו ן86% תומכים בעונש מוות למי שעוזב את האיסלאם- את זה שכחת לציין!!
תהייה "דמוקרטיה" שבה האיסלאם מפורש בגירסה הקיצונית ביותר ונכפה על האזרחים
אהבתיאהבתי
ואתה שכחת לציין שכ-95% מהם תומכים במילת נשים, אז בכלל תהיה חגיגה. אבל אלו נתונים ואלו נתונים, ואני לא בטוח מי מהם יותר מדוייק, ולא מבין איך אתה בטוח.
אהבתיאהבתי
אלו נתונים, אבל נשאלת השאלה, מהם בדיוק "אלו". כלומר – האם העובדה שחמישים ותשעה אחוזים מעדיפים דמוקרטיה על־פני כל משטר אחר באמת סותרת את הנתונים שהובאו כאן? תלוי איך המשיבים מבינים "דמוקרטיה". הרי קל מאד – ונפוץ למדי – להגיד שאתה תומך בדמוקרטיה, גם בלי לקבל עקרונות מהותיים שלה.
(מעבר לזה, לא ברור לי בכלל איך הנתונים השני והשלישי שציינת – בעיקר בהתחשב בעובדה שרוב מזהי־המאבק מזדהים עם הצד הפונדמנטליסטי שלו – תורמים למסקנה ש"רוב המצרים אינם פונדמנטליסטים, לא רוצים פונדמנטליזם, וכן רוצים דמוקרטיה".
אהבתיאהבתי
באיראן, לפני המהפיכה של חומיני, רוב האירנים היו מתונים יותר מהמצרים שבימינו. ככה שדרכה של מצרים תלויה במדה רבה בהנהגתה העתידית.
אהבתיאהבתי
זאת בדיוק הנקודה תומר. שרוב המצרים בוודאי שלא רוצים שילטון יחיד (מי כן רוצה מלבד מי שמרוויח מהעניין) אבל רוב המצרים רוצים בחוקים דתיים, לפי הסקר הזה לפחות, ולכן מה שהמערב לא מבין הוא שדמוקרטיה במצב הזה פירושו מדינת איסלאמית שתכפה את הדת על האזרחים.
וכמובן הבעייה היותר רצינית היא שהמצרים לא מודעים לסתירה שבדבריהם, דהיינו, חוקים דתיים מצד אחד ודמוקרטיה מצד שני (ולא שמצב ישראל טוב בהרבה מבחינה זו)
אהבתיאהבתי
רבותי, יש כמה אפשרויות:
או שחלק מהנתונים, או בסקר הזה, או אלה שהבאנו אחריו, שגויים,
או, אם כולם נכונים, מתברר שהמצרים דתיים מאוד בחייהם הפרטיים, אבל מצד שני מודאגים מאיסלאם קיצוני כמערכת שלטונית. לפחות על פי התמונות מההפגנות לא נראה שמי שמפגין הוא פונדמנטליסט. אבל נכון: ללא חינוך לדמוקרטיה ותשתית של מוסדות הסיכוי שתקום דמוקרטיה אמיתית ממילא אינו גדול.
אהבתיאהבתי
תומר, קראתי את מה שציינת והייתי מעט מעודד, אך פתחתי את הסקר שהפנת אליו, ושם המצב נראה הפוך!
אמנם מצריים תומכת כך וכך בדמוקרטיה, אך כשמשווים אותה לשאר העולם הערבי הרי היא במקום האחרון :
בלבנון רוצים דמוקרטיה (81), אחריה טורקיה ירדן ניגריה ואינדונזיה, ורק אז מצרים (59), מתנחמת רק בפקיסטן אחריה (42)!!!
לגבי השאלה הבאה, האם בנסיבות מסוימות ממשלה לא דמוקרטית עדיפה, מצרים בראש הטבלה השחורה (22) ואחריה כל המדינות.
שאלה שלישית – האם השפעת האיסלם על הפוליטיקה היא חיובית או שלילית : התשובות הכי גרועות (מבחינתנו…) אצל מצרים – רק 2 אחוז חושבים שזו השפעה שלילית. אפילו בפקיסטן יש יותר נאורים (6. מצטער על ההחלטיות). לבנון וטורקיה לעומת זאת – שליש! (הצד השני, אלו שאמרו שההשפעה חיובית, מצרים מקום שני, אחרי אינדונזיה)
שאלה רביעית – מתוך אלו שרואים מאבק בין מודרניזציה לפונדמנטליזם, איך אתה מגדיר עצמך : מצרים במקום הכי גרוע, הכי פחות מודרניסטים (27) והכי הרבה פונדמנטליסטים (59). בשני המדדים מצרים לרעתנו, יותר מכל שאר המדינות שנבדקו! לשם השוואה, מקום ראשון לבנון עם 84 מודרניסטים, ורק 15 פונד'. טורקיה במצב דומה.
סקר אחר של אותו גוף : http://pewglobal.org/2010/12/02/muslims-around-the-world-divided-on-hamas-and-hezbollah/
שאלה חמישית – תמיכה בחמס : 49 תומכים במצרים. דווקא בשאלה זו מדינות אחרות במצב שלילי יותר (וכן לגבי אל-קעידה וחיזבאלה). טורקיה ה'צדיקים' היחידים.
שאלה שישית – האם הפרדת נשים במקום העבודה רצויה ? פקיסטן במקום הראשון בצורה ניכרת, ואחריה מצרים (מעט יותר מחצי בעד). ושוב, לבנון וטורקיה בקצה החילוניות.
שביעית – בשאלת העונשים החמורים (קטיעת ידיים לגניבה, סקילה לנאיפה וגזר דין מוות לעוזב האיסלם), פקיסטן ומצרים בראש הטבלה עם 80 אחוז בעד בממוצע. טורקיה ולבנון שוב בראש.
שמינית – האם פיגועי התאבדות מוצדקים ומתי, מצרים מקום שלישי (20 ענו לעתים קרובות או מדי פעם, ועוד 34 לעתים נדירות) אחרי ניגריה ולבנון. בניגוד לשתי האחרונות, במצרים מדובר במגמת עלייה!
לסיכום – מבין 7 מדינות איסלמיות שנבדקו, מצרים בראש הטבלה שוב ושוב
, מתחרה רק בפקיסטן.
משפט הסיכום שלך – 'רוב המצרים אינם פונדמנטליסטים' איננו נכון עובדתית, 59 אחוז מגדירים עצמם כך!!!
מצרים רוצה דמוקרטיה פחות מאחרים, חושבת שצריך איסלם בפוליטיקה ותומכת בקיצוניות איסלמיות בענייני מגדר וענישה.
רע רע רע רע רע !!!
אהבתיאהבתי
גיבור,
למה אתה משווה את מצריים למדינות ערביות אחרות? תשווה אותה למדינות מערביות, בכלל תיכנס לדיכאון! בהשוואה לשוייץ, המצרים הם פרימיטיבים לחלוטין, לא? בקיצור, אל תקשקש. במצריים יש היום מהפכה, ולא בכל אחת מהמדינות שמנית.
אהבתיאהבתי
אם יורשה לי להתערב בדיון הנ"ל,
תומר אתה סיכמת את הקטע כך: "נדמה לי שהתוצאות האלה מראות בברור שרוב המצרים אינם פונדמנטליסטים, לא רוצים פונדמנטליזם, וכן רוצים דמוקרטיה."ֿֿ
אני סבורה שגיבור בהחלט הראה שהתוצאות לא כ"כ מראות את זה בברור.
בהחלט לא נראה לי שהוא קשקש, ואף נראה לי שמגיעה לו התנצלות….
אהבתיאהבתי
רגינה,
אם את רוצה לדייק, שימי לב שכתבתי שהתוצאות האלה מראות בברור כך וכך. גיבור הביא תוצאות אחרות. וממילא, אני לא מצליח להבין איך מה חושבים במדינות אחרות קשור לאיך שהמצרים תופסים דמוקרטיה. לכן מדובר בקשקוש. באותה מידה אפשר להביא תוצאות מצרפת ודנמרק. איך זה מראה משהו על מצרים? ומעל הכל, בכל המדינות שמנינו כאן לא היתה מהפכה שקוראת לדמוקרטיה. במצריים היתה. זה אומר משהו לדעתך?
אהבתיאהבתי
יש היום במצרים מהפכה. אחרי שנות דיכוי ארוכות הם רוצים משהו אחר. השאלה מה תהיה התוצאה במידה ורצון העם הוא זה שיכריע (בניגוד לרצון הצבא/מובארק/ארה"ב וכו').
האם המהפכה תוביל למזרח תיכון חדש ודמוקרטי, או לשלטון מוסלמי פונדמנטליסטי.
ראינו במדינות אחרות, שבהן הסקרים הראו נטייה הרבה יותר משמעותית לדמוקרטיה, שכחות איסלמיים עלו לשלטון. כך בטורקיה המפלגה המוסלמית שולטת ומשפיעה, כך בעזה, החמאס עלה, למרות שהעם הפלשתיני הרבה יותר קרוב לדמוקרטיה אחרי כל שנות ההשפעה הישראלית, וכך בלבנון, שם חיזבאלה הם הכח הפוליטי הדומיננטי (אפשר גם בלי ה' הידיעה).
הכל מקרה, אם זה קרה במדינות הללו, מסתבר להניח שבמצרים זה יקרה, ולפחות העם המצרי לא יתנגד, הרי הוא תומך בשליטה איסלמית יותר מטורקיה ולבנון.
ההשוואה למדינות מוסלמיות אחרות היא רלוונטית. ברור שבשוויץ יש יותר דמוקרטיה, אבל אם אתה מגלה שגם באינדונזיה יש יותר, אתה מבין כמה המצב גרוע. בהנחה שיש תחייה פונדמנטליסטית, אני מעוניין לבדוק איפה וכמה, ואני מגלה שמצרים מובילה את התחייה הזאת, מעבר למדינות שעל פניו היו פחות ידידותיות. אחרי שהעם יחליף את מובארק, תוצאות הסקר יתורגמו ליחסים עם ישראל.
הנקודה החשובה היא טענתך שבמצרים יש 'מהפכה הקוראת לדמוקרטיה'. אני מודה שיש מהפכה, אולם האם היא קוראת לדמוקרטיה מערבית, כלומר ליברלית, או למשטר שישקף את רצון העם, כלומר שליטה איסלמית. דמוקרטיה היא לא רק 'בחירות', אלא גם 'חופש ביטוי' 'חופש דעה', חוקים ליברליים וכו'.
רגינה – הוא לא צריך להתנצל. אני רק דמות אלקטרונית אנונימית. מותר לי להגיד מה שאני רוצה, והוא יכול להגיד מה שהוא רוצה. זו הזירה האינטרנטית. (לצערי?)
אהבתיאהבתי
גיבור,
אף אחד לא יודע מה ילד יום במצרים. ברשימה הקצרה הזאת הבאתי נתונים שמראים שעל אף הדתיות של רוב רובם של המצרים, הם מעוניינים בדמוקרטיה (באמת? לא מדובר רק בבחירות?) וסולדים מאיסלאם קיצוני (אם הנתונים נכונים). אני חושב שקל לראות גם מההפגנות שלא מדובר בבחורים עם גלביות שדורשים מדינה ע"פ חוקי השריעה. מכיוון שבאף אחת מהמדינות האחרות שהשתתפו בסקר בשנה שעברה אין מהפכה שקוראת לדמוקרטיה, ולא היתה מהפכה שהובילה לדמוקרטיה או תיאוקרטיה, אני חושב שההשוואה איתן תורמת מעט נתונים, אבל בעיקר מראה עד כמה סקרים הם דבר מוגבל. הנתונים האלה בסופו של דבר לא באמת רלוונטים למצב במצרים.
אהבתיאהבתי