למה ואיך היהודים הם הכי חכמים וכו'

ישראל היום מביא היום לקוראיו מאמר מתורגם מהעיתון הספרדי אל-פאיס, בדבר תרומתם העצומה של היהודים לתרבות המערבית, שגדולה כידוע הרבה יותר ממה שהיינו מצפים מעם כזה קטן. הנה. אחרי רשימה ארוכה של יהודים טובים ותורמים-לתרבות שמתו בשנה האחרונה, מסכם כותב המאמר:

בהתחשב בעובדה שבעולמנו, שבו חיים כ־6 מיליארד ו־800 מיליון בני אדם, יש פחות מ־14 מיליון יהודים, התרומה שהרימו החברים בקבוצה האנושית הזאת – בין שהיא מוגדרת כקבוצה לאומית, סוציו־תרבותית, דתית, אתנית או מה שלא תהיה – בשתי המאות האחרונות בתחומי הפוליטיקה, הכלכלה, המדע, היצירה האמנותית והספרותית וכו' – אי אפשר שלא לכנותה מעוררת תדהמה.

העובדה שהיהודים, שמהווים בקושי 0.2 אחוזים מכלל האנושות, צברו מאז 1901 כ־170 פרסי נובל בכל הקטגוריות (29 אחוזים מכלל הפרסים) – אינה יכולה להיות אלא פרי של קונספירציה אחת גדולה. קונספירציה, כן. עלילה שהחלה בשעה שהמהפכה הצרפתית הפילה את שערי הגטאות באירופה ושיחררה לחופשי כמויות עצומות של כישרון, יצירתיות, אנרגיה ויכולת למידה ש־50 דורות של יהודים צברו במשך יותר מ־1,000 שנות דיכוי, אפליה והגבלות. הזרם שיצא משם שטף את העולם המערבי במהלך שתי המאות הבאות, ממארקס עד ד'יזראלי, מהרוטשילדים עד טרוצקי, מפרויד עד אליאס קאנטי, מהרולד פינטר עד אלברט איינשטיין.

טוב, הסיפור הזה ידוע, אבל באופן לא מפתיע הוא צץ כל פעם מחדש. אבל מה הוא אומר? לדעתי אין ספק שהיהודים הם מיוחדים. אבל אני מטיל ספק גדול בכך שהם מיוחדים בהיותם מיוחדים. כוונתי היא שאין ספק שהיהודים הם עם (או ציבור, או קהילה, או מקבץ גנטי) מוכשר מאוד, ואין ספק ששיעור תרומתם לעולם המערבי גדול לעין שיעור משיעורם באוכלוסייה. אלא שמנגד יש לך את ההודים, שתרומתם ל"מדעי המדיטציה" עצומה וגדולה מכל עם אחר, או את הטיבטים שגם הם העמיקו חקור את התודעה האנושית בצורה יוצאת דופן, או את הגרמנים עם תרומתם העצומה להגות המערבית ולמוסיקה המערבית, ועוד.

ועוד דבר: גם אם ניתן לראות את ייחודם של היהודים, נשאלת השאלה היא מאיפה מגיע ייחוד זה: האם מנשמה נוספת שיש להם, או מתנאים חברתיים? רבים כבר הסבירו את הייחוד הזה כתוצאה מאלפיים שנה של דגש על השכלה, על אוריינות, ומהעדפה (מבחינת זיווג) של חתנים חכמים ומלומדים כמה שיותר.

ודבר אחרון: אם תקראו את הכתבה תשימו לב לעוד דבר המשותף לכל האנשים שצויינו בכתבה, לבד מזה שהם יהודים. מה הוא? הנה: כולם יהודים שפרקו עול מצוות. ממרקס ועד פרוייד, משפינוזה ועד איינשטיין, היהודים הגדולים ביותר מבחינת תרומתם לאנושות הם היהודים שחשבו שאין כל צורך לקיים מצוות. אפשר גם להוסיף את פאולוס לרשימה. מה זה אומר? האם זה אומר שהגדולה היהודית מתממשת רק מחוץ למסגרת ההלכתית (כלומר יש צורך לפרוץ את המסגרת כדי לקבל "נשמה יתרה")? או שאנשים גדולים באמת הם אנשים שמורדים במובן מאליו שהם קיבלו (כלומר אותם אנשים היו ממילא גדולים, וזה גרם להם לצאת ממסגרת ההלכה)? לא יודע. צריך עיון. אבל אם לא נרצה להיכנס למיסטיפיקציה, נהמר על האופציה השנייה.

אגב, אני עקרונית בעד קיום מסגרת הלכתית. אבל אולי זה רק בגלל שאני יהודי קטן.

17 תגובות

  1. שתי נקודות:

    א. צריך לזכור שחישוב היהודים כאחוז מכלל אוכלוסיית העולם אינו מדויק. צריך לחשב מתוך אוכלוסיית העולם הלבנה המערבית. (תוריד מילירדים של סינים והודים שכלל לא שמעו על פרסי הנובל וכלל לא 'מתמודדים' עליו) נראה לי שגם אחוז הפינים שזכו בפרס הוא גבוה יחסית לאחוז שלהם בעולם.

    ב. יישנם יהודים גדולים מאד שנשארו בעולם ההלכה אך אינם מוערכים כיוון שתחום עיסוקם הוא פנימי – יהודי. בהקשר זה הרי שיש כאן כישרונות אדירים של רוח שהעולם (עוד?) לא מכיר, בדומה למה שכתבת על הטיבטים.

    אהבתי

    1. אלי, לגבי נקודותיך:
      א. כתבתי במפורש שמדובר בתרבות המערבית. אבל גם אם נחשב מתוך האוכלוסייה הלבנה המערבית, אני חושב שנקבל תוצאה נאה.
      ב. ודאי שישנם. אבל אנחנו עוסקים בהשפעה על העולם, לא במציאת דרך נוספת להכשיר מעלית שבת. לבד מזה, לומר שאולי יש אנשים שלא מוכרים לנו והם גאוני ענק אפשר על כל עם. לא תאמין איזה גאונים שוכנים בקרב האמיש. שלא לדבר על מלומדי האחמדים!

      אהבתי

  2. אני רוצה לאתגר רגע את ההנחה לגבי הגאונים הכבירים בתוך היהדות פנימה, שלא נגלים לעין חוץ.

    בדורות עברו, בלטו הגאונים הגדולים לכל הכיוונים. ודאי שכלפי פנים, ואפילו החוצה. היום, לעומת זאת, הדור הצעיר של גדולי התורה, שעל פיו ישק דבר, מסתובב בממוצע סביב גיל 85.
    אלפי ישיבות יש לנו, ממומנות למחצה או למהדרין, פטור משירות צבאי יש לנו, פטור מעבודה יש לנו – הכל לשם שמים ולימוד תורה – ואיפה הגאונים הגדולים?

    אהבתי

  3. מזל שיש לנו את פרופ' ישראל אומן כדי להתגאות בזוכה פרס נובל שהוא גם שומר מצוות. (1 מתוך 170 זה בכלל ראוי לציון?!)

    אהבתי

  4. אבל לדעתי העניין הוא שילוב בין תנאים תרבותיים (חילוניות+שימת דגש על האינדבידואל – כי למרות שכולם "יהודים" – כולם בולטים באינדבידואליות שלהם ולרוב תרומתם נעשתה בדרך מאוד *לא* קהילתית- המדען או הסופר שמהרהרים לבדם) לבין…. סוג כלשהו של גנטיקה.
    מאמר אחר (ששכחתי מהיכן הוא) שם דגש על העובדה שמכל הגאונות היהודית, אין למשל הרבה ארכיטקטים בולטים או יוצאי דופן; וגם לא מהנדסים או ספורטאים. כלומר הנסיון היה להוכיח שחלק מהגאונות גנטית כיוון שיש תחומים ספציפיים שבהם לא בא לידי ביטוי הגאונות; ותחומים אלו משיקים למבנים מודגשים\מוחלשים במוח. הדיון מסוכן כי זה בקלות יכול להוביל לגזענות. אז אסיים פה. אבל כן נראה לי שיש משהו בדברים האלו – יהודים טובים בלבנות מודלים תיאורטיים אבל בג'אגלינג למשל רובם יתקשו. יש חולשה הקשורה בהתייחסות קונקרטית או אפילו תיאורטית לחלל (באופן יחסי- רק מבחינת העובדה שאין שם את הגאונות היהודית המפורסמת).

    אהבתי

  5. בעייתיות אחרת היא בהשוואות שעשית –
    בעוד ברור לחלוטין כי קבוצות אתניות שונות (הודים טיבטים וכו') אכן תרמו רבות , ההבדל הוא כאמור עד כמה העשייה הייתה אינדבידואלית או שצמחה מתוך קהילה ומסורת. למשל, רוב הגאונים הבודהיסטים היו נזירים שפעלו מתוך מסורת ארוכה וכו'. וזה הבדל מעניין, לא רק בין היהודים לאחרים אלא בין מזרח למערב שם יש התודעה לקבוצה חזקה יחסית (חשוב יפן, קוריאה).
    למעשהף מדובר בהשוואה קצת מטעה כיוון שמדובר בין חברות פרה-מודרניות (עד לאחרונה) לבין היהודים שחיו בחברה מודרנית מאז שפינוזה פחות או יותר.

    אהבתי

  6. גדולי ישראל בתורה בכל הדורות תרמו הרבה יותר לאנושות מאשר זוכי פרס נובל ושאר הגאונים שעסקו בחכמות חיצוניות ותרמו נכבדות לתרבות המערבית, אלא שהאנושות טרם למדה להעריך את ייחודה וקדושתה של התורה.

    אהבתי

    1. כמה חיכיתי לתגובה שלך יהושע. אין לך מושג כמה הרגעת אותי. נחכה אם כן שהעולם ילמד להעריך את ייחודה וקדושתה של התורה.

      אהבתי

      1. דבריך האומרים שיש להמתין לחכות עד שבאמת נדע
        על תרומת היהודים.
        ואכן הדברים גם הפוכים.כלל גדול כל מקום בו ישבו יהודים, מסבר המלומדים,ומקבלי פרסים גדלו,כמו כן המאמר רק מדבר על פרס נובל,ומה על אין סף פרסים קנים יותר.וכלל גדול מקום שם היו יהודים, הייתה צמיחה, רוחנית,וכלכלית מוסרית,יהודים מעולם לא רצחו ,אילו באירופה, היו מסעי הצלב, הפוגרומים, מס הגולגולת,אשמות, בלי סוף,תחת פתרון המלך באירופה,תרומת התנ"ך, כבסיס לתרבות אירופה, יש לנו בשונה מחסרונם. אין צורך להמתין הרבה זמן שכן אירופה,לאט לאט,הופכת,ומשתנה, והיהודים נדחפים החוצה.נראה,איך האירופיים יראו,בעוד דור או שנים.יש לי זמן להמתין

        אהבתי

  7. קראתי בעניין רב, ונדמה לי שראיתי פעם אתר אינטרנט שמרכז את הזכיות היהודיות בפרסי נובל, והתחום הבולט ביותר הוא כלכלה. טוב, יהודים תמיד היו טובים בכסף.

    בהנחה שהכותבים לפני מסתייגים מהסברים גנטיים שעלולים לגלוש, אני לא רואה הסבר אחר למיומנות המוחית, להישגיעם במדע ולאהבת הידע בעם היהודי למעט אלפי שנים של לימוד, שינון ופלפול תורני, שלא היו נחלת יחידים אלא נחלת הרוב.

    בין זוכי פרס נובל שהיו שומרי מצוות ניתן למנות גם את ש"י עגנון ומנחם בגין, שאמנם לא חבש כיפה אך היה יהודי מסורתי-דתי. אלי ויזל, למיטב ידיעתי, שמר מצוות עד השואה.

    בתקופות שקמו לעידן הנוכחי ולפרסי נובל, ניתן למנות ענקי רוח שהשפיעו על העולם והוכרו ככאלה, כמו הגאון מוילנה או הרמב"ם.

    אהבתי

  8. רציתי להוסיף כי פשוט הוא הדבר כי אין ייצוג לחובשי הכיפה הם אינם מתמקדים בחשיפת הפן הזה לעולם אלא בתוך הדת פנימה ומערכת האקסיומות שלהם שונה משל העולם המדעי אם כי חופף לפעמים.
    הבה לא נשכח את תאוריית המפץ הגדול שכותב הרמב"ן בספר בראשית בפסוק הראשון (חומר היולי קטן בגרעין חרדל)או את הרמב"ם בייחסו במורה נבוכים לדמויי אדם בלי יכולת תקשור מכיוון שהיו בלי הנשמה האלוקית ( מזכיר קצת את תאוריית האבולוציה וכן זה ממשיך) מתאוריות של זמן שדומות מאוד מאוד לפיזיקת הקוונטים (זה מגיע לגבי ששת ימי בראשית שהם אינם כפי שאנו מתארים יום).לפני אלף שנה!!!!
    כל זה נכתב בעבר ובהווה אך בתוך היהדות פנימה והחידושים המרעישים של המדע הוזכרו הרבבה פעמים גם קודם.
    כמובן יש את התרומה של היהדות לפוריות בעולם שישראל היא המובילה וכמובן זה אינו רק נחלת הרבנים אך בלעדי הרבנים שמתעסקים בזה כגון מכון פוע"ה לא היו המדענים מגיעים לתוצאות המדהימות בתחום הזה.
    ויש עוד דוגמאות רבות אך טבע העולם החרדי דתי להסתגר פנימה ועל זה כמובן יכולה לבוא ביקורת אך זה כבר בבחירה.
    מצחיק שבכתה לא הוזכר השליטה של העולם היהודי בעולם הפיננסי….מזה נובע לענ"ד רוב האנטישמיות

    אהבתי

  9. א. אם כבר בגזענות עסקינן, נדמה לי שאם היו מצרים את תחום הדיון ליהודים אשכנזים בלבד, שכל השמות שהוזכרו נמנים עליהם האחוז "המדהים" היה מקפץ עוד יותר.

    אני אישית אהבתי את הסברו של דיוויד מאמט בספר "במבי נגד גודזילה" שם הוא טוען כי שורש המצב הזה הוא בנישואי הפנימיים בקרב קהילות הגטו של אשכנז. זיווגים פנימיים אלו הביאו לטענתו לשכיחות גבוהה במיוחד של תסמונת אספרגר אצל היהודים, וזו מצידה מתקשרת לגאונות שהיא תופעה אקסצנטרית במובהק שמתקשרת לנטיות האובססיביות/מתמקדות בפרטים של אנשי האספרגר. הוא מסביר את זה שם באופן משכנע יותר.

    אבל מה אני יודע.

    אהבתי

    1. בנושא הנשואים הפנימיים, הרי הרע,גדול מהטוב,ראה שכנים,מכל מקום ר' עקיבא, בא מגרים,
      ועלה לראש הסולם, ולטענתו רק משום היותו גרים
      לא עמד בראשו.דוד המלך בא מגרים, ועדיין מחזיק
      בראש הסולם. אונקלוס, בא מגרים,והוא המתרגם הנודע של התורה, ישנה רשימה עד בלי סוף, של באים מבחוץ ועומדים,בראש התנועה. שכן השמים נפתחים בכל שעה.ברוכים יהיו.לא לענין אבל גם בספורט ג'וני ויסמילר, הטרזן היה שחין גדול,
      לפני זמן קצר לקח,יהודי,7 מדליות.אלפרין מוכר
      המשקפים, הנודע, היה בין מספרי 1 בשיטות האבקות בין ללאומיות עד שפרש לכתוב ספרים מצוינים, וכן עסקים הוא גם טוב וכן בתרומות הוא גם מצוין נדמה לי שהוא עדיין איתנו.ועוד רבים שיהיו בריאים.

      אהבתי

  10. גם צחנובר דתי, וזה סתם מידע כללי. תומר תבדוק טוב לפני קביעות נחרצות מדי. חוץ מזה שכמה מהם פרקו עול מצוות (מורדים) וכמה תינוקות שנשבו? דמגוג…

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s