מדעי המוח והמדיטציה

השפעותיה של המדיטציה על המוח האנושי נחקרות בצורה מדעית החל משנות השישים, אבל רק בשנות התשעים נכנסו לפעולה טכניקות הדמיה שמסוגלות ליצור ייצוג תל-מימדי של המוח, ולמדוד את איזורי הפעילות שלו על ידי יצירת שדה אלקטרו-מגנטי. היום תרמתי את זמני למדע ונבדקתי ב-MEG של מחלקת מחקר המוח המפוארת של אונ' בר-אילן, וכן ב-MRI של מכון ויצמן, כדי לנסות לראות איך שנים של מדיטציה משפיעות על המוח והיכולות הקוגניטיביות.

לדעתי יש חשיבות רבה למחקר המוח על כגון דא, שכן ניתוח הקורלציה הנוירולוגית של חוויות דתיות יכולה לעזור (גם אם מעט) להבנת מקומן ותפקידן מבחינה ביולוגית-אבולוציונית, תרומתן לחיי האדם ולמימוש הפוטנציאל האנושי, וגם אולי לסייע להכריע בויכוח הגדול שניטש כבר שנים בשדה חקר המיסטיקה: האם יש בסיס מהותי זהה לחוויות מיסטיות בדתות ותרבויות שונות, או שמא החוויה המיסטית תמיד ולחלוטין מובנית על ידי הדת והתרבות המסויימת. כמו שאומר חוקר המוח ג'רי פודור (בהגזמה מסויימת כמובן): "בהיסטוריה האינטלקטואלית הכל קורה פעמיים: ראשית כפילוסופיה ואחר כן כמדע קוגניטיבי."

האמת היא שהיה די מפרך. שוכבים יותר משעה בכל פעם על הגב, אסור לזוז, ומקבלים הוראות כמו "עכשיו תעשה מדיטציה", "עכשיו תחשוב על שאלת הרצון החופשי", "עכשיו רוקן את הראש ממחשבות", "עכשיו היה בהווה", "עכשיו היה בעבר", וכו'. החוקרת הראשית היא ד"ר אביבה ברקוביץ', ואיתה היה גם יאיר זיידרמן. הנה התמונות, ותיאוריהן בהזזת הסמן מעליהן:

מתכונן ל-MEG, לידי יאיר זיידרמן

מתכונן ל-MEG, לידי יאיר זיידרמן

מתכונן ל-MEG, לידי יאיר זיידרמן

במתוך ה-MEG

גלי מוח שלי

עוד גלי מוח שלי

נכנס ל-MRI

נכנס ל-MRI

יוצא מה-MI

הדמיית תלת-מימד של המוח שלי

 

9 תגובות ל “מדעי המוח והמדיטציה”


  1. 1 חנה הרציג 09/01/2012 בשעה 0:58

    תומר, נושא מרתק , מקווה לשמוע עוד בהמשך

  2. 2 יניב 09/01/2012 בשעה 2:06

    מעניין מאוד. מצפים בקוצר-מוח לתוצאות. :-)

    נ"ב – אהבתי את הציטוט של ג'פרי פודור.

  3. 3 Elizabeth 09/01/2012 בשעה 17:07

    מרתק. נשמח לשמוע את התוצאות של המחקר בבוא העת.

  4. 4 דרול 10/01/2012 בשעה 0:51

    נכון שצריך לחקור את המוח , אבל הצורה העלובה בה הניסוי הזה בוצע , היא עלבון למדע ועלבון לאינטלגנציה.
    מבחינת מדיטציה היא חסרת משמעות.

    אני מכיר ניסיונות כאלו כבר עשרים שנה. חלקם הגדול בוצע במחסגרת מהלכי שיווק של כל מיני שיטות, אני שמח לציין שהם לא ממש נשאו פירות.

    יש כמובן דרכים אמיתיות לבצע את זה. נגיד, ללכת אל מומחה אמיתי למדיטציה ולבקש ממנו לנתח את הכשלים התפיסתיים שבניסוי , או את האינטרסים הנקודתיים של המדענים שמתכננים אותו. אני אומר את זה, כי אתצמול התבשרתי שמומחה אמיתי שכזה יגיע לארץ בימים הקרובים.

    http://www.humaniversity.com/gallery/videos/veeresh-to-israel

    טוב, זה באמת במאמר מוסגר.
    לעיניין הזה, "עכשיו תעשה מדיטציה"
    חע חע חע.

  5. 6 אפרופו 30/01/2012 בשעה 10:11

    מבפנים אתה קירח!

  6. 7 צרי 30/01/2012 בשעה 13:09

    מתי תוצאות ואיפה יהיה אפשר לקרוא? לא שמחקר של case study הוא בעל ערך מטורף, אבל בכ"ז יהיה מעניין לפחות את השוני בפעילות הספציפית שלך ;)


  1. 1 משמעותם של ממצאי דו"ח אבי חי « לולאת האל טראקבאק על 30/01/2012 בשעה 7:07

להגיב

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. Log Out / לשמור )

Twitter picture

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. Log Out / לשמור )

Facebook photo

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. Log Out / לשמור )

Connecting to %s




מה זה פה?

הבלוג הזה נועד לאפשר לי, תומר פרסיקו, להעיר בקצרה על הא ודא, ומטרתו להווה השלמה אנקדוטלית לבלוג הראשי שלי, "לולאת האל":
לולאת האל

הצטרפו אל 33 שכבר עוקבים אחריו


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

הצטרפו אל 33 שכבר עוקבים אחריו